Продължава проверката на хакерската атака срещу НАП, предприети са мерки за минимизиране

...
Продължава проверката на хакерската атака срещу НАП, предприети са мерки за минимизиране
Коментари Харесай

След Съвета по сигурност: Разкриха подробности за хакерската атака срещу НАП

 Продължава инспекцията на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, предприети са мерки за минимизиране на вредите. 3% от общата база данни на Национална агенция за приходите са наранени, само че тази информация не съставлява класифицирани данни. Това споделиха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото от премиера Бойко Борисов извънредно съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет във връзка с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, оповестява Дарик.

" Всички запознахме премиера с фактическата конюнктура във връзка с установената офанзива към осведомителните масиви на Национална агенция за приходите. Това, което е открито досега, е, че от съветски домейн е изпратено известие до български медии. Впоследствие линковете водят до сървър, на който е качена информация ", сподели той и разясни, че инспекцията продължава.

" Можем да твърдим, че тази информация съответствува, налична е на сървърите на Национална агенция за приходите, което удостоверява, че е осъществен нерегламентиран достъп до информация на Национална агенция за приходите ", уточни още той.

По предписание на премиера се извършва преглед на осведомителните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости, сподели още Маринов.

3% от общата база данни на Национална агенция за приходите са наранени от хакерската офанзива. Това сподели от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинга. По думите му, тази информация не съставлява класифицирани данни.

" Тя е основана от самите лица под формата на заявления ", сподели още Горанов.

" Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни части от голямата база данни, с която Национална агенция за приходите действа и която непрекъснато основава. В този смисъл не може да се счита, че на база на тази откъслечна информация може да се направи повсеместен разбор ", съобщи още Горанов. По думите му данните от офанзивата са постъпили във вчерашния ден.

Откакто се откри хакерската офанзива, най-добрият вероятен потенциал, разполагаем в страната и в частния бизнес, работи върху системата на Национална агенция за приходите,  допълни Горанов. Той уточни още, че не желае да търси връзка сред актуализацията на бюджета и придобиването на нови качества за армията и деня, в който стана тази хакерска офанзива.

" Мога да ви уверя, че от през вчерашния ден, откогато бяхме известени за сходен теч на информация, най-хубавият вероятен потенциал, разполагаем в страната включително със подпомагане на частния бизнес, работи върху системите на Национална агенция за приходите. Анализите ще продължат. Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, постоянно ще бъдат уязвими. Ние сме в една обстановка, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство “, добави още Горанов.

Припомням, че през вчерашния ден стана ясно, че Националната организация по приходите (НАП) и профилираните органи в МВР и ДАНС ревизират сигнал за евентуална накърнимост на компютърната система на приходната администрация.

По-рано денем по електронната поща на избрани медии е изпратена връзка за евакуиране на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите (МФ) на България, осведомиха от Национална агенция за приходите. Според информацията в писмото, хакерите са атакували сървър на МФ, през който е източено наличието на над 110 бази данни.  " Над 5 млн. български и непознати жители са наранени ", споделят хакерите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР